www.cloudninediscovery.com

Subscription Center

Sign up to receive eDiscovery Daily's articles via email or add the RSS feed to your newsreader of choice.

  • RSS Feed

Library

Browse eDiscovery Daily Blog

About the Bloggers

Brad Jenkins

Brad Jenkins, President and CEO of CloudNine Discovery, has over 20 years of experience leading customer focused companies in the litigation support arena. Brad has authored many articles on litigation support issues, and has spoken before national audiences on document management practices and solutions.

Doug Austin

Doug Austin, Professional Services Manager for CloudNine Discovery, has over 20 years experience providing legal technology consulting and technical project management services to numerous commercial and government clients. Doug has also authored several articles on eDiscovery best practices.

Jane Gennarelli

Jane Gennarelli is a principal of Magellan’s Law Corporation and has been assisting litigators in effectively handling discovery materials for over 30 years. She authored the company’s Best Practices in a Box™ content product and assists firms in applying technology to document handling tasks. She is a known expert and often does webinars and presentations for litigation support professionals around the country. Jane can be reached by email at [email protected]

Litigation 101 for eDiscovery Tech Professionals: Pop Quiz! (Part 1): Answers

July 03, 2013

By Jane Gennarelli

 

Yesterday, we posted Part 1 of a Litigation 101 Pop Quiz to test your knowledge of the litigation process.  Here are the answers:

 

1.  What are the two general types of litigation in the US?  Correct Answer:  C

 

A. Criminal Litigation and Public Litigation

B. Criminal Litigation and Private Litigation

C. Criminal Litigation and Civil Litigation

D. Civil Litigation and Private Litigation

 

2.  The party that initiates a lawsuit is:  Correct Answer:  A

 

A. The Plaintiff

B. The Deponent

C. The Defendant

D. The Attorney of Record

 

3.  Every legal document that is filed with the court in a lawsuit is:  Correct Answer:  C

 

A. A brief

B. A motion

C. A pleading

D. A transcript

 

4.  The document that is filed to initiate a case is: Correct Answer:  B

 

A. The Cause of Action filing

B. The Complaint

C. A Motion to Initiate

D. A Motion to Sue

 

5.  The document that is filed to initiate a case is served on: Correct Answer:  D

 

A. The Plaintiff

B. The Deponent

C. The Judge

D. The Defendant

 

6.  A claim made by a party in a lawsuit against a co-party is: Correct Answer:  B

 

A. A Counter-claim

B. A Cross-claim

C. A Secondary claim

D. A Third Party claim

 

7.  The document that is usually filed in response to the document that initiates a case is: Correct Answer:  A

 

A. The Answer

B. The Response

C. The Reply

D. The Rebuttal

 

8.  A meeting between the parties early in a case to come to agreement on several issues, including the scope and form of electronic discovery is called:  Correct Answer:  D

 

A. The Pre-Trial Conference

B. The Case Agreement Conference

C. The Discovery Agreement Conference

D. The Meet and Confer

 

9.  In the discovery process, written questions submitted by a party to the opposing party are:  Correct Answer:  C

 

A. Depositions

B. Requests for Production

C. Interrogatories

D. Requests for Admissions

 

10. In the discovery process, a party is not obligated to turn over:  Correct Answer:  A

 

A. Privileged documents

B. Private documents

C. Double secret probation documents

D. Business-sensitive documents

 

11. Documents that are produced with portions obscured have been: Correct Answer:  B

 

A. Red-lined

B. Redacted

C. Censored

D. Marked up

 

12.  The rules that are followed in a civil lawsuit filed in Federal Court are called: Correct Answer:  D

 

A. The Federal Rules of Civil Conduct

B. The Federal Rules of Civil Litigation

C. The Federal Rules of Litigation Proceedings

D. The Federal Rules of Civil Procedure

 

13. Which of the following is not a phase of the Electronic Discovery Model:  Correct Answer:  C

 

A. Collection

B. Production

C. Imaging

D. Preservation

 

14.  The Information Management phase of the Electronic Discovery Model is aimed at managing a corporation’s:  Correct Answer:  A

 

A. Documents and data

B. Financials and accounting

C. Ethics and compliance

D. Human resources

 

15.  The obligation to preserve documents for litigation is triggered when: Correct Answer:  B

 

A. The lawsuit is filed

B. A party is aware of pending or imminent litigation or believes that a lawsuit may be filed

C. A party is notified by its attorney

D. A party receives an order from the court

 

16.  Records that are kept to document the handling and movement of evidence are called: Correct Answer:  D

 

A. Record of Movement

B. Record of Receipt and Transmission

C. Evidence Tracking Record

D. Chain of Custody

 

17.  At what point in a lawsuit can the parties choose to reach a settlement agreement: Correct Answer:  D

 

A. Any time before the trial starts

B. Immediately following discovery

C. After Opening Statements

D. All of the above

 

How did you do?  Next week we’ll do Part 2 of the Pop Quiz.  As always, please let us know if you have questions or comments, or if there are specific topics you’d like to see covered.

Editor’s Note: eDiscoveryDaily will be off tomorrow for Independence Day (the holiday, not the movie).  We’ll return with a “best of” post on Friday and resume normal posts next Monday.

Disclaimer: The views represented herein are exclusively the views of the author, and do not necessarily represent the views held by CloudNine Discovery. eDiscoveryDaily is made available by CloudNine Discovery solely for educational purposes to provide general information about general eDiscovery principles and not to provide specific legal advice applicable to any particular circumstance. eDiscoveryDaily should not be used as a substitute for competent legal advice from a lawyer you have retained and who has agreed to represent you.
http://www.cloudninediscovery.com/ondemand/free-software-trial.aspx

Comments

What Do You Think?

Please comment on the above article.

Name (required)
Email Address (required, but won’t be published)
Web Address (optional) Remember My Information
TypeKey/TypePad Login (optional)